Jak ugotować jajka na TWARDO – proste, hmm, zobaczymy

jajka-na-twardo

Jak ugotować jajka na twardo idealne? Pytacie w mailach, jak ugotować jajka na twardo, żeby  żółtka były żółciutkie i delikatne oraz jak ugotować jajka na twardo, żeby były dobrze ścięte, ale bez tej wstrętnej zielonej otoczki.
Jajko na twardo gotuje się znacznie dłużej niż jajko na miękko. Ugotowanie jajka na twardo jest bardzo proste, znacznie prostsze niż na miękko. Tu nie potrzeba specjalnego wyczucia, wystarczy kontrolowanie czasu i kilka minut dłużej we wrzątku. Jeśli będziecie gotować jajko zbyt krótko, wtedy wyjdzie jajko na miękko lub jajko na półtwardo. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że wkoło żółtka pojawi się wspomniana wcześniej zielonkawa otoczka. To znak, że jajko było zbyt długo poddane działaniu ciepła.

 

Jak ugotować perfekcje jajka na twardo ?

  1. Najważniejsze – by zminimalizować pękanie jajek- wyciągam je z lodówki, by złapały temperaturę.
  2. Do garnka nalewam wodę – łyżka stołowa soli (by łatwiej się obierały) mieszamy do rozpuszczenia.
  3. Wkładam jajka i włączam indukcje. Czekam aż woda się zagotuje.
  4. Od momentu zagotowania się wody, jajka powinny się gotować 8 minut. Dokładnie 8 minut.
  5. Wstawiam garnek pod kran i zastępuje – przez przelewanie – gorącą wodę zimną. Aby lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania. Po wystudzeniu jajka obtłukuję i obieram.

 

Można jeść same, można pokrojone na kanapce z tysiącami wariacji – z majonezem, szczypiorkiem…
Jak kto lubi – smacznego 🙂

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Translate »

Support us / Polub nas

Jeśli podoba Ci się to co robimy wesprzyj nas przez kliknięcie

Powered by WordPress Popup