Bita śmietana – domowa – najlepsza
To dodatek, który pasuje prawie do większości deserów: od W-Z, po lody, gofry, rurki, oraz gorącą czekoladę. Można wcinać też samą 🙂
Bita śmietana jest uwielbiana zarówno przez najmłodszych, jak i starszych. Nie jest co prawda najzdrowszym dodatkiem jednak w towarzystwie sezonowych owoców jak truskawki i czekolady ciężko jest się jej oprzeć 🙂
Bita śmietana – najprostszy przepis
Do przygotowania bitej śmietany będą Ci potrzebne:
- 250 ml (opakowanie) dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- dodatki smakowe – ekstrakt waniliowy, amaretto (opcjonalnie)
Jak zrobić bitą śmietanę?
Na 30 min przed przyrządzeniem bitej śmietany wstaw do lodówki końcówki miksera i miskę, w której będziesz ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Jeśli chcesz zrobić to „na szybko” także super rozwiązaniem jest zamrażarka – tylko nie zapomnij jej wyjąć 🙂 Wyjmujemy następnie wszystkie składniki z lodówki i do schłodzonego naczynia przekładamy zimną śmietanę i ubijamy przez 30 sekund na najniższych obrotach. Następnie zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.
Domowa bita śmietana
Jeśli chcesz otrzymać słodką lub smakową bitą śmietanę, pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i/lub dodatki smakowe i mieszaj do ich całkowitego połączenia ze śmietaną. Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia (w efekcie śmietana nie będzie nadawać się do podania). Najlepszą metodą jest uważne obserwowanie jej konsystencji i zaprzestanie miksowania w momencie, gdy osiągnie pożądaną sztywność.
Oczywiście najpyszniejsza będzie podana bezpośrednio po zrobieniu na wcześniej przygotowane gofry czy lody.
Ten pyszny dodatek niestety jest produktem nietrwałym – należy ją przechowywać w lodówce a najlepiej spożyć jeszcze tego samego dnia.