Jak ugotować jajka na TWARDO – proste, hmm, zobaczymy

jajka-na-twardo

Jak ugotować jajka na twardo idealne? Pytacie w mailach, jak ugotować jajka na twardo, żeby  żółtka były żółciutkie i delikatne oraz jak ugotować jajka na twardo, żeby były dobrze ścięte, ale bez tej wstrętnej zielonej otoczki.
Jajko na twardo gotuje się znacznie dłużej niż jajko na miękko. Ugotowanie jajka na twardo jest bardzo proste, znacznie prostsze niż na miękko. Tu nie potrzeba specjalnego wyczucia, wystarczy kontrolowanie czasu i kilka minut dłużej we wrzątku. Jeśli będziecie gotować jajko zbyt krótko, wtedy wyjdzie jajko na miękko lub jajko na półtwardo. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że wkoło żółtka pojawi się wspomniana wcześniej zielonkawa otoczka. To znak, że jajko było zbyt długo poddane działaniu ciepła.

Jak ugotować perfekcje jajka na twardo ?

  1. Najważniejsze – by zminimalizować pękanie jajek – wyciągamy jajka z lodówki, by złapały temperaturę.
  2. Wkładamy jajka do wody i włączamy.
  3. Kiedy woda będzie ciepła dodajemy łyżkę stołową soli (by łatwiej się obierały) mieszamy do rozpuszczenia.
  4. Czekam aż woda się zagotuje.
  5. Od momentu zagotowania się wody, jajka powinny się gotować 8 minut. Dokładnie 8 minut.
  6. Wstawiamy garnek pod kran i zastępujemy – przez przelewanie – gorącą wodę zimną.
    Aby lekko schłodzić jajka i zatrzymać proces gotowania. Po wystudzeniu jajka obtłukujemy i obieramy.

Można jeść same, można pokrojone na kanapce z tysiącami wariacji – z majonezem, szczypiorkiem…
Jak kto lubi – smacznego 🙂
Klasycznie – z majonezem, solą i pieprzem na bułce posmarowanej masłem…śniadanie marzeń.

Możesz również polubić…