Najlepsze lody w Warszawie – Spis najlepszych warszawskich lodziarni
Gdzie są najlepsze lody w Warszawie? Nasz przewodnik po oryginalnych i lubianych lodziarniach
Gdzie serwują najlepsze lody w Warszawie ? Cóż, ciężko powiedzieć – każdy ma inne preferencje. Jedni cenią sobie klasykę, inni wolą eksperymentować z oryginalnymi, czasem zupełnie niedeserowymi smakami. W lodziarni czy z wózeczka? W wafelku czy na patyku? Kręcone zgodnie z włoską tradycją czy może przy wykorzystaniu sprzętu rodem z laboratorium?
Od lodów robionych „jak Włoch przykazał”, po takie mrożone ciekłym azotem; miejsca z kilkuletnią tradycją, gronem stałych klientów i zupełne świeżynki, których wyroby zyskały szybko aprobatę. Lody wegańskie i lody, które smakują amerykańskimi ciastkami. A może wy znacie świetne, a nieodkryte przez tłumy miejsca, do których warto zawędrować na porcję zimnego deseru?
Czekamy na wasze głosy i podpowiedzi na naszym Facebook.
Całe lato przed nami, więc okazji do lodowych testów nie zabraknie.
Adresy: pl. Konstytucji 2, ul. Chmielna 21
Obok słodkich wypieków zjemy tutaj wyrabiane na miejscu lody nawiązujące smakami do amerykańskich słodkości. Wśród kilkunastu rodzajów znajdziemy np. sweet carrot (z kawałkami prawdziwej marchewki), peanut butter (masło orzechowe), lody twarożkowe z karmelizowanym bekonem, jogurtowe z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi czy lody Red Velvet – serkowe z kawałkami ciasta Red Velvet (kto lubi je szczególnie, może zamówić lody w wypiekanym na miejscu wafelku o smaku tego ciasta).
Adresy: ul. Krucza 41/43 oraz lodziarnia mobilna
Kolejna propozycja dla tych, którzy szukają „czegoś innego”. Twórcy Furoszronu proponują bowiem nie lody śmietankowe, ale mrożony przysmak na bazie świeżo ścieranego, krystalicznie czystego lodu, popularny m.in. w Azji oraz na Hawajach. Porcja lodowych wiórków polewana jest mlekiem skondensowanym i /lub smakowymi syropami, np. syropem z mango, lawendowym, kawowym etc. Szronowe lody są dostępne w trzech rozmiarach porcji, a od tego sezonu, prócz mobilnej, pojawiającej się na targach i zlotach food trucków lodziarni można je kupić w stacjonarnym „okienku” w centrum.
Adresy: ul. Narbutta 38
Działająca od 2014 r. mokotowska lodziarnia, której sława wykracza poza granice dzielnicy. Bestsellerem są lody z solonego karmelu, ale wiernych fanów mają też mango oraz pistacjowe. Wszystkie przyrządzane są na miejscu (prace lodowego warsztatu można podglądać przez szybkę), na bazie wysokiej jakości składników. Menu jest dość krótkie i często się zmienia, dlatego warto „polować” na sezonowe smaki, takie jak np. ricotta z figami czy śliwka w winie. Zamiast wisienki na torcie – waflowy minirożek, którym ozdabiana jest każda porcja lodów.
Adresy: ul. Dąbrowskiego 1 i inne
Adresy: ul. Świętokrzyska 30, Nowy Świat 22
Dwukrotny zwycięzca naszego plebiscytu na najlepsze lody w Warszawie. W menu znajdziemy zwykle ok. 10 zmieniających się rotacyjnie smaków, m.in. cieszący się popularnością solony karmel i mango lassi, klasyczną śmietankę, jak również ricottę z gruszką, kokosowo-czekoladowe czy o smaku batoników snickers lub cukierków toffi. Nie brakuje sorbetów (m.in. wiśniowy, kiwi, cytryna), a na osoby o specjalnych wymaganiach dietetycznych czekają lody wegańskie czy bezcukrowe.
Adresy: Al. Jana Pawła II 43 i Nowogrodzka 15
Adresy: ul. Chmielna 9/5
Tutaj lody przyrządzane są nie w tradycyjnej maszynie, ale w dość niecodzienny sposób – za pomocą ciekłego azotu, który błyskawicznie chłodzi bazową masę. Lody przyrządzane są na zamówienie, na oczach gości, a smaki komponowane według ich życzenia (w jednej kompozycji można połączyć od 1 do 3 dodatków, np. herbatniki, nutellę, jogurt, chałwę, świeże owoce).
Tutejszymi bestsellerami są lody mango oraz o smaku solonego karmelu, ale swoich fanów mają również lody mascarpone, o smaku nutelli, pistacji czy rześkie cytrynowe z dodatkiem aromatycznej bergamotki. Prócz lodów śmietankowych w ofercie są bezmleczne sorbety oraz lody wegańskie. Lody Sucre kupić można również w firmowym bistro na Krakowskich Przedmieściu 47 oraz w cukierni w Wilanowie, na ul. Klimczaka 5, a także w mobilnych punktach, pojawiających się na targach czy imprezach plenerowych.
Adresy: ul. Puławska 118
Choć to przede wszystkim cukiernia, wiele osób odwiedza Sweet Moments z powodu tutejszych, wyrabianych na miejscu lodów. Faworytami są solony karmel i pistacja, ale właścicielka poleca spróbować też klasycznych smaków lodów śmietankowych oraz mocnych, niemalże wytrawnych lodów czekoladowych. Są też lody o smaku biszkoptu, solonych migdałów, mascarpone z orzechami i miodem oraz inspirowane firmowym tortem lody cassis, łączące w sobie smak czarnej porzeczki, białej czekolady i kokosa.
Na amatorów sorbetów czekają takie kompozycje, jak pomarańcza z imbirem czy zielone smoothie (ogórek, zielone jabłko, seler naciowy).
Adresy: Hoża 51 (dziedziniec)
Nie lodziarnia, a ledwie okienko, serwujące lody w gałkach na śmietance i owocowe sorbety na patyku. Produkcja odbywa się na bieżąco, na podstawie autorskich receptur, a menu liczy ledwie 6-8 zmieniających się smaków. Faworytami właścicieli Tłustego Kotka są lody czekoladowe z pomarańczą (to też hit wśród gości), lody śmietankowe z maliną i jeżyną oraz lody bakaliowe. Specjalnością zakładu są lodorurki, czyli waflowe rurki wypełnione lodami. A na deser po deserze – kawa nitro, serwowana z kija.
Adresy: Puławska 38
Otwarta kilka tygodni temu mikrolodziarnia specjalizuje się w lodach wegańskich, czyli pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego (np. mleka, jajek itp.). W lodowej witrynce znajdziemy m.in. lody o smaku naparu z hibiscusa, pistacjowe, żurawinowe, jabłkowe z żubrówką lub brownie (z kawałkami wypiekanego na miejscu bezglutenowego, czekoladowego ciasta). Na tych, którzy mają szczególne wymagania dietetyczne, czekają też lody bez dodatku cukru (np. czekoladowe). Wszystko wyrabiane na miejscu przez samych właścicieli.
12. Malinova. Lodziarnia – nasza ocena 8/10 (ocena subiektywna)
Adresy: Al. Niepodległości 130
W Malinovej można zobaczyć wszystkie etapy produkcji lodów, a nawet odbyć krótką praktykę. Naszym klientom udostępniamy też wszystkie receptury. Malinova jest prawdopodobnie jedyną lodziarnią, która to robi – zazwyczaj receptury są starannie chronione. My jednak nie obawiamy się konkurencji ze strony klientów. Przeciwnie, cieszylibyśmy się, gdyby we wszystkich lodziarniach rzemieślniczych w Polsce stosowano właśnie nasze receptury i zasady – liczba zadowolonych lodziarzy byłaby wtedy znacznie większa…
13. Ulica Baśniowa – nasza ocena 8/10 (ocena subiektywna)
Adresy: Al. Wojska Polskiego 41